Ruotsia suomeksi

Olen Ruotsiin muuttanut suomalainen nainen. Kerron blogissani tuntemuksistani, havainnoistani ja kokemuksistani täällä Ruotsissa.

torstai 2. elokuuta 2018

Liian kauan

Liian kauan kulunut viimeisestä kirjoituksesta.
Koirien kanssa ulkoillessa mietin usein, että pitääkin kirjoittaa blogiin, mutta kotiin tullessa "ei ehdi".

Kevätjakso meni aika vauhdilla.
Ehkä siksi, että täällä ei oikein kunnon pitkää talvea ollutkaan. Lunta kyllä tuli, mutta se ei pysynyt maassa kauaa. Sen verran kuitenkin, että ehdin muutaman kerran hiihtämään ja lasten kanssa pulkkamäkeen. Kesähän meillä alkoi jo toukokuussa!
Ihan mahtava kesä ollut säiden puolesta!

Toinen syy siihen, että kevät tuntui menevän niin nopeasti oli se että itselläni oli paljon töitä arbetslagsledaren ominaisuudessa (Mitenkä tuon nimikkeen kääntäisi? Työnjohtaja/luottamusmies ei ole oikea käännös).
Huhtikuussa vielä johtajamme sairastui vakavasti ja hänen töitänsä jaettiin minun ja ensimmäisen lton kanssa.
Lopulta ehdin olla lapsiryhmässä vain 2-3 päivää viikossa, joka oli tietty tylsää omasta ja lasten puolesta 😔
Toisaalta opin valtavasti rekrytoinnista ja täkäläisestä "lasten sijoittelusta" (barnplacering).
Nyt elokuussa saamme sijaisen johtajalle ja voin taas palata normaaliin rytmiin.

Syksyn aikana käymäni arbetslagsleder koulutus tuli kevään aikana tehokkaasti käyttöön, vaikka en sitä ihan täysin ole sisäistänytkään. Siis koulutusta.

Kevään aikana jouduin usein pohtimaan tätä ruotsalaista työkulttuuria. Enkä näin kahden vuoden jälkeen vieläkään ole täysin hyväksynyt kaikkia tapoja täällä.

Jotta tästä kirjoituksesta ei tulisi liian pitkä yritän kasata ajatukseni täkäläisestä työtavasta ja päätöksien teosta pähkinänkuoreen jotenkin näin;

-Päätös. Mikä se on? Pitääkö meidän päättää jotain? Entä jos kaikki ei tykkää päätöksestä?😄

- Päätöksiä ei täällä tehdä ennen kuin kaikki ovat tyytyväisiä päätökseen. Mikä tarkoittaa sitä, että samasta asiasta käydään keskustelua jos ei nyt useampi kuukausi niin ainakin useampi viikko!

-Kuka tekee päätöksen? Kaikki tai ei ketään. Jos päätös on ikävä, mietitään vielä seuraavassa kokouksessa. Jos päätös tuntuu hyvältä tarkistetaan vielä seuraavan kerran, että se sopii kaikille. Jos joku on muuttanut mieltään niin aloitetaanko varmuuden vuoksi alusta?

- Kun ja jos päätös on tehty, pohditaan sitä vielä ensi viikolla.
   Saattaa olla että joku ei tykkää päätöksestä.
Kaikkia pitää miellyttää joten pallotellaan asiaa vielä...ja vielä...ja vielä....

-Ai niin! Muistammehan vielä kertoa päätöksestä lempeästi ja tietä tasoittaen, jos päätös tarkoittaa muutosta (curling-aikuisuus) 🙈.

Näin siis täällä (meillä) tehdään "päätöksiä" ja hoidetaan asioita 😃😃.
Ja kun olen  tottunut kuitenkin siihen, että asiat etenevä ja aina loppupeleissä saadaan päätöksiä tehtyä niin välillä kokouksista poistuessani olen aivan loppu siitä jahkaamisesta. Varsinkin kun kahden päivän kuluttua asiaa puidaan uudestaan😅.

Kaipaan siis suomalaista reipasta tekemisen tunnetta ja sitä, että konfliktitkin ovat joskus tarpeen jotta ilma puhdistuu! 😉

Hyvää alkavaa työvuotta!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti