Ruotsia suomeksi

Olen Ruotsiin muuttanut suomalainen nainen. Kerron blogissani tuntemuksistani, havainnoistani ja kokemuksistani täällä Ruotsissa.

tiistai 28. marraskuuta 2017

Joulua odotellessa

Nyt ollaan päästy pitkälle tätä "terminiä"....olisko se lukukautta myös päiväkodissa. Täällähän ei sanota päiväkoti, mutta mä käytän sitä nyt kuitenkin tässä kirjoituksessa 😊.

Ollaan aika paljon jouduttu suunnittelemaan ja muokkaamaan omaa toimintaa uudestaa töissä tänä syksynä.
Ryhmän dynamiikka on muuttunut aika paljon, kun saimme 5uutta lasta joista kolme on 4vuotiasta. Yksi lapsista on vielä erityistätukea tarvitseva joten aika tiukilla ollaan menty kolmen aikuisen kanssa. Välillä tuntuu, että kädet ja silmät ei riitä 👀.
Mutta se onkin tämän työn suola, muutokset ja oman työn muokkaaminen niin että kohtaa lapset paremmin.
Nyt ollaan saatu "osasto" strukturoitua niin, että pienempienkin lasten on helppo oppia ja seurata päiväohjelmaa ja se alkaa näkymään lasten toiminnassa.



Leikkitauluidean voin ylpeänä sanoa tuoneeni Suomesta tähän päiväkotiin ja se otettiin ilolla
vastaan👍.
 Kuvien käyttö on myös lisääntynyt meillä juurikin koska meillä on erityislapsi ryhmässä. Aluksi ryhmän säännöt oli tehty tekstillä, mutta löysin netistä juuri meille sopivat kuvat ja otin heti käyttöön ja ne toimii tosi hyvin.


Työskentelemme kestävän kehityksen mukaan ja se antaa hurjasti mahdollisuuksia suunnitella viikko/kuukausi ohjelmaa. Välillä tuntuu, että liikaakin eri mahdollisuuksia.
Tärkeä asia joka pitää pilkkoa tälle tasolle jossa työskentelemme. Tämä kestävän kehityksen mukaan ottaminen jo päiväkodissa onkin yksi asia josta pidän täällä Ruotsissa työskentelyssä. Lähimpänä on sosiaalinen osio😊.


Olen miettinyt viimeaikoina millä tavalla täällä työskentely poikkeaa Suomessa työskentelystä. Tällä viikolla jotenkin iski tajuntaan lasten persoonallisuus-/taitoerot.

Muistan ennen tänne muuttoa keskustelleeni yhden äidin kanssa,ruotsalaisen, joka oli asunut suomessa 8 vuotta. Heillä oli pojat suomenkielisessä päiväkodissa. Kysyin häneltä mikä sai heidät valitsemaan Suomen Ruotsin sijaan ja hän sanoi, että kaikki on paremmin Suomessa 💓.

 Luulen tällä viikolla tajunneeni mitä hän tarkoitti. Tosin mulla ei ole kokemusta "kaikesta", mutta päiväkotimaailma on mielestäni Suomessa korkeatasoisempaa kuin täällä.
 Niin kuin aiemmin olen kertonut, täällä on oma Läroplan, mutta sen toteuttaminen jokapäiväisessä elämässä ei aina näy ihan niin kuin ehkä on ajateltu.
Tuntuu myös, että siihen on kirjattu niin paljon asioita, että päiväkodin henkilöstön on vaikea saada siitä kokonaiskuvaa. Osa kirjauksista on myös niin "korkealentoista", että sen toteuttaminen työssä tuntuu jotenkin vaikealta. Nyt, kun olen sitä monet kerrat lukenut, maistellut ja toiminnassa toteuttanut, koen sen aika monimutkaiseksi verrattuna Suomen vastaavaan.

Olen myös miettinyt miten täällä lasten kanssa työskentely tuntuu erilaiselta verrattuna saman ikäisten kanssa työskentelyyn Suomessa. Yksinkertaista; Suomessa, saman kokoisessa ryhmässä, löytyy taitavampia (nimenomaan kädentaidoissa), oma-aloitteisempia, reippaampia, "reilumpia"  ja sinnikkäämpiä lapsia. Siis lapset ovat ihania täällä(kin), mutta eron suomalaislapsiin kyllä huomaa😍.
Kyllä me Suomessa osataan!
Täällä aloittaessani eräs äiti sanoi, että "ihanaa kun olet tullut meidän päiväkotiin töihin, ihailen ja tykkään tosi paljon suomalaisesta koulusysteemistä!!"
Voihan tämä "analysointi" tietty olla vaan mun kohdallani sitä, että en ole vielä aivopesty tähän systeemiin ja kaipaan suomalaista selkeyttä ja suoraviivaisuutta.😀

Muuten täällä ei mitään suurempia pohdintoja. Ihmettelen edelleen ruotsalaista kärsivällisyyttä, suvaitsevaisuutta, positiivisuutta ja kiltteyttä😉. Kaikki noi on tosin tarpeen meikäläisen kanssa työskennellessä, kieli sujuu mutta ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin suomenkieli ja välillä ehkä tulee sanottua selkeesti (lue;suoraan) mielipide tai ajatus😆.

Vuoden alusta aloitan arbetslagsledare-hommat ja siinä pitääkin sitten esittää asiat ja muutokset pehmeästi ja antaa aikaa porukalle pohtia ja kokoustaa ennen päätöstä.
Ruotsalaiseen tapaan 😀






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti