Ruotsia suomeksi

Olen Ruotsiin muuttanut suomalainen nainen. Kerron blogissani tuntemuksistani, havainnoistani ja kokemuksistani täällä Ruotsissa.

lauantai 25. maaliskuuta 2017

Muutoksia

Ensi viikko vielä ja sit vaihtuu....työpaikka😊
Vaihdan siis päiväkotia, tai siis förskolaa, niin kuin täällä sanotaan. Sain paikan lähempää kotia, Kvinnebystigen 1.
Rakennus on uudempi. Yksi syy miksi hain tähän päiväkotiin oli se, että se on uudempi mutta myös että sain luettavakseni kirjan "Systematiskt kvalitetsarbete i föskolan" ja kirjan kirjoittaja toimii johtajana tässä pk:ssa.Nykyisessä päiväkodissa kaikki se paperityö ja "kehittäminen" mitä ollaan tehty on tuntunu jotenkin sekavalta. Ei varsinaisesti johtanut mihinkään. Kauheesti on pitänyt istua koneen ääressä ja kirjata tavoitteita, analysointia ja työmenetelmiä, mutta kuitenkaan ne ei ole näkyneet työssä. Kaikki on ollut todella sekavaa.

Tän kirjan luettuani on mulle jotenkin valjennut tää systeemi. tässähän on oikeasti järkeä!😊
Täällä siis noudatetaan Läroplania ( Lpfö98) joka on oikeasti aika kattava.
Kun sen ekan kerran luin ajattelin, että tätähän me tehdään jo Suomessa. Mutta kun aloitin työt täällä ja otin Lpfö98:n uudestaan luettavaksi, tajusin miten hyvä työkalu se on meille!
Työn kautta oon sitten miettinyt myös sitä miten Lpfö98 saadaan näkyväksi vanhemmillekin. Miten tätä työtä pystyy kehittämään paremmaksi, miten me voidaan arvioida omaa työtämme, miten me tuetaan lapsen kehitystä vieläkin paremmin ym?
Ja siinä tulee mukaan tämä "systemaattinen laatutyöskentely" ( mitensen nyt kääntäis suomeksi). Täällä dokumentoidaan paljon enemmän lasten päiviä. Sitä dokumentoidaan kuvin ja kirjoituksin. Ja kaikki dokumentointi ja analysointi tähtää siihen, että me tehtäisiin työtämme strukturoidummin ja meillä olisi se tavoite mielessä mihin tähdätään. Että päivistä ei tulisi vain sellaisia "kuhan nyt tässä 8 tuntia jotenkin kulutetaan"-päiviä.

Ja nyt siis toivon, että pääsen tällaiseen työyhteisöön jossa oikeasti tehdään jotain konkreettisesti lapsen kehityksen eteenpäin viemiseksi.
Tietysti on päiviä jolloin työskennellään sponttaanisti. Päällimmäisenä kuitenkin mun mielestä on pidettävä se että ,kutsutaan sitä sitten päivähoidoksi tai esikouluksi, sillä on tavoitteet. Se ei ole vain lapsen valvomista, että vanhemmat voivat käydä töissä. Haastetaan ja tuetaan  lasta kokonaisvaltaisessa kehityksessä ja tehdään se lasta tukevin metodein. Lapsilähtöisesti ei niin että mitähän mä nyt aikuisena tänään jaksaisin/haluaisin tehdä.
Sitä on laadukas förskola/päivähoito.

Noniin, se siitä työpaasauksesta 😀

Mä halusin oikeestaan kirjoittaa hauskasta huomiosta täällä.
Täällä kaikilla liikenneympyröillä on nimet 😁. En nyt muista onko niin Suomessakin, mutta saa virkistää mun muistia jos on.

Toinen hauska asia johon törmäsin täällä on 104-vuotias mummeli joka pitää blogia! Se kirjoittaa blogiinsa joka päivä. Olikohan se 91-vuotias kun kävi nettikurssin ja alkoi kirjoittaa. Käykää katsomassa: Blogga med mig/Dagny "Bojan" Carlssons blogg. Ihana mummo!!


Siinähän se taas.
Heips!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti